Kурортен комплекс Албена се утвърди през последните няколко години като мека на интелектуалните спортове като Шах и Бридж. Характерни за курорта са традиционните турнири по шахмат и бридж, които привличат хора от над 30 държави от целия свят.

Атмосферата в Албена и удобните климатизирани зали, се обединяват, за да създадат перфектните условия за практикуването на тези спортове. Залите разполагат както със пряка слънчева светлина, така и с изкуствено осветление, което позволява да играете по всяко време на годината и денонощието. Освен това залите са снабдени с професионално шахматно оборудване, удобни маси, столове и професионално обслужване от нашия персонал.

През 2011 година Албена бе любезен домакин на Европейското Шахматно първенство за младежи. На 3-ти май 2014 година своята първа в България шахматна школа откри и легендарният световен шампион Анатоли Карпов. Още в първата година от своята работа академията беше посетена от повече от 200 деца и над 150 възрастни.Повече подробности може да научите на специализирания сайт на школата на адрес http://www.albenachess.com

Вече десета година Албена приема участниците в Международна детско-юношеска академия „ИНТЕЛЕКТИ”, Детски шахматен център при държавно образователно учреждение „Детски оздравително-образователен център Североизточен”, гр. Москва. 

От 2018 година в Албена се провежда и шахматен лагер на Украинския шахматен клуб "Гамбит".